Παρασκευή, 27 Απρίλιος 2012 21:13

Και εγένετο συνεταιρισμός ιπποφαούς στη Μεσσήνη

Αναρτήθηκε από τον 

ΙπποφαέςΑποφασίστηκε η ίδρυση Συνεταιρισμού Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών στο Δήμο Μεσσήνης.

 

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη των εναλλακτικών καλλιεργειών, που μπορούν να δημιουργήσουν ένα πρόσθετο εισόδημα στους παραγωγούς και να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της υπαίθριου.

Ο νεοϊδρυθείς συνεταιρισμός, όπως αποφασίστηκε την Κυριακή 22 Απριλίου στο δημαρχείο της Μεσσήνης, θα ξεκινήσει με την ανάπτυξη της καλλιέργειας του ιπποφαούς.

Τα μέλη της ομάδας παραγωγών ιπποφαούς έρχονται από όλη την Ελλάδα, με την πλειοψηφία να έχει έδρα το νομό Μεσσηνίας και πιο συγκεκριμένα το Δήμο Μεσσήνης. Τα μέλη της ομάδας παραγωγών ενέκριναν το καταστατικό ίδρυσης Συνεταιρισμού Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών.

O Συνεταιρισμός θα έχει έδρα τη Μηλίτσα του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης και αριθμεί στα 100 μέλη. Στην παρούσα φάση έχουν φυτέψει γύρω στα 200 στρέμματα ιπποφαούς, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να διπλασιάσουν την καλλιέργειά τους.

Στα πλαίσια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία όπου εξελέγη Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και προσωρινή Διοίκηση, η οποία θα αναλάβει την κατάθεση του εγκεκριμένου καταστατικού στο Πρωτοδικείο την επόμενη Παρασκευή, ώστε να ιδρυθεί και επίσημα ο νέος Συνεταιρισμός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκε διάλογος σχετικά με οργανωτικά θέματα, τα οποία θα διευθετηθούν επακριβώς όταν ο Συνεταιρισμός αποκτήσει την τελική του υπόσταση, καθώς και με θέματα καλλιέργειας ιπποφαούς και λοιπών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που πρόκειται να φυτευτούν από τα μέλη το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, έδωσε το παρών στην εκδήλωση και χαιρέτισε το πρώτο πρακτικό βήμα της δημιουργίας Συνεταιρισμού τονίζοντας ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός και θα συμβάλει στην ενίσχυση της προοπτικής παραγωγής.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η λύση στην κρίση βρίσκεται στην επιστροφή στον πρωτογενή τομέα, στην καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Για το λόγο αυτό ο Δήμος προχώρησε στην ίδρυση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο στοχεύει στη συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών αναφορικά με παραδοσιακές αλλά και νέες συμπληρωματικές καλλιέργειες αρωματικών και εναλλακτικών φυτών, σημείωσε ο δήμαρχος.

Τέλος, αναφέρθηκε στη διεκδίκηση, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, των κτημάτων στην Εύα και το Αβραμιού, όπου προγραμματίζεται να γίνει Ελαιοκομικό Περιβαλλοντικό Πάρκο και Θεματικό Πάρκο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, αντίστοιχα.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 4536 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.