Τετάρτη, 18 Απρίλιος 2012 19:46

Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της Ελλάδας

Αναρτήθηκε από τον 

Σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας McKinsey με τίτλο: «Ελλάδα, 10 χρόνια μπροστά», προτείνεται ένα εθνικό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο στηρίζεται στον τουρισμό, την ενέργεια και τη γεωργία. Ειδικά για τη γεωργία αναφέρεται ότι μπορεί να συνεισφέρει με τη δημιουργία ενός σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας, οι οποίες μάλιστα θα δίνουν και ένα καλό εισόδημα. Στα κυριότερα προϊόντα περιλαμβάνονται οι επιτραπέζιες ελιές, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι τομάτες, η φέτα, τα ροδάκινα και ο κρόκος.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της έκθεσης στα κακώς κείμενα της αγοράς ελαιολάδου, αφού το 60% των εξαγωγών του αφορά χύμα ελαιόλαδο με προορισμό την Ιταλία. Το χύμα ελαιόλαδο πωλείται προς 2,1 ευρώ το κιλό (κατά μέσο όρο), ενώ οι Ιταλοί το μεταπωλούν 3,1 ευρώ το κιλό. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης η έρευνα, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τους Olive Oil Times, προσφέρει 4 λύσεις:

1. Λεπτομερής ανάλυση των πιο πρόσφορων αγορών του προϊόντος που σύμφωνα με την έρευνα είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ρωσία, οι Η.Π.Α. και ο Καναδάς.

2. Πώληση μόνο συσκευασμένου και πιστοποιημένου προϊόντος. Εφαρμογή καινοτόμων συσκευασιών με στόχο τη διευκόλυνση του καταναλωτή και την πιο εύκολη προώθηση του προϊόντος.

3. Αύξηση των εξαγόμενων ποσοτήτων ώστε να υπάρξει μείωση του κόστους. Δημιουργία νέων και σύγχρονων μονάδων μεταποίησης κοντά στα κέντρα παραγωγής.

4. Δημιουργία ενός μεγάλου εταιρικού σχήματος σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα λειτουργεί σαν «ομπρέλα» προστασίας και προώθησης της διείσδυσης όλων των προϊόντων (όχι μόνο του ελαιολάδου) στις διεθνείς αγορές.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 3349 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.