Τετάρτη, 18 Απρίλιος 2012 19:35

Άραγε θα φέρει όσα υπόσχεται το ιπποφαές;

Αναρτήθηκε από τον 

ΙπποφαέςΤο ενδιαφέρον αγροτών και όχι μόνο φαίνεται πως κεντρίζει το ιπποφαές. Μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια, που υπόσχεται υψηλά κέρδη δελεάζει πολλούς παραγωγούς που το βλέπουν ως μια προσοδοφόρα εναλλακτική επένδυση.

Βέβαια, εκτός από τη ραγδαία εξέλιξη που πραγματοποιείται στη χώρα μας, δεν είναι λίγοι αυτοί που παρουσιάζουν και μια σχετική επιφυλακτικότητα απέναντι σε κάθε νέα καλλιέργεια.

Σύμφωνα με παραγωγούς και γεωπόνους, η καλλιέργεια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα εξάπλωσης, αφού υπολογίζεται πως σήμερα σε όλη τη χώρα υπάρχουν 80.000 - 100.000 φυτά και προβλέπονται άλλα τόσα μέσα στην επόμενη χρονιά. Το ιπποφαές είναι ένα σκληρό και ανθεκτικό φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε έδαφος και κλίμα, ωστόσο τα αγαπημένα του εδάφη είναι τα ελαφριά προς μέσης σύστασης, που περιέχουν και κάποια ποσότητα άμμου.

Δεδομένου ότι το ιπποφαές είναι μια νέα καινοτόμος καλλιέργεια, οι παραγωγοί καλό θα είναι να είναι κάπως συγκρατημένοι όσον αφορά τον αριθμό των στρεμμάτων. Τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς αναμένεται η καλλιέργεια να αναβιώσει τη χρυσή εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Άλλωστε, η αγορά δικαιώνει τους παραγωγούς, αφού το ιπποφαές θεωρείται μια δυναμικά αναπτυσσόμενη καλλιέργεια, που απαιτεί ελάχιστες φροντίδες, ενώ δίνει υψηλό εισόδημα στον παραγωγό που μπορεί να εκμεταλλευτεί τόσο τον νωπό καρπό όσο και τα αποξηραμένα φύλλα.

Συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των υπερτροφών και σημειώνει αισθητά αυξημένη ζήτηση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Διατίθεται από φαρμακευτικές εταιρείες ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή κάψουλας (το μπουκαλάκι με τις 50 κάψουλες των 0,33 γρ. έκαστη κοστίζει περί τα 22 ευρώ) ή ελαίου. Αυτό αυξάνει αισθητά και το ενδιαφέρον των Ελλήνων αγροτών, για μια καλλιέργεια που έχει πολλά περιθώρια να αναπτυχθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι Ρώσοι και Κινέζοι επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Όπως υποστηρίζουν, το ιπποφαές περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα, το καρότο και τον κράταιγο.

Για την ώρα, στη χώρα μας καλλιεργούνται μόλις 800-1.000 στρέμματα, σε Κοζάνη, Πέλλα, Κρήτη και Φθιώτιδα, πιλοτικά 1 στρέμμα στην Εύβοια.

Στο στρέμμα φυτεύονται περί τα 160 φυτά, τα οποία αποδίδουν από 1.200 ως και 2.500 κιλά νωπό καρπό το στρέμμα. Το ετήσιο κόστος της καλλιέργειας (λίπανση, άρδευση, εργατικά) ανέρχεται περίπου στα 800-900 ευρώ το στρέμμα.

Δεδομένου ότι η πώληση του νωπού προϊόντος κυμαίνεται από 1,5 ως και 2,70 ευρώ το κιλό, το ιπποφαές αποτελεί μια καλλιέργεια, που ακόμα και μια κακή χρονιά, δίνει καθαρό εισόδημα στον παραγωγό πάνω από 2.000 ευρώ το στρέμμα. Να σημειωθεί ότι εκτός από το νωπό καρπό, πωλούνται και τα φύλλα από 4 ως και 12 ευρώ το κιλό (δίνει περί τα 150 κιλά το στρέμμα αποξηραμένα φύλλα).

Η καλλιέργειά του δεν είναι απαιτητική και τα κέρδη από την πώληση της παραγωγής είναι πολλαπλάσια έναντι άλλων συμβατικών καλλιεργειών. Παρά, ωστόσο, τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του ιπποφαούς στην Ελλάδα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η καλλιέργειά του θα πρέπει να γίνει ορθολογικά και με επιστημονικό τρόπο, για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το κόστος παραγωγής αφορά κυρίως την αγορά των φυταρίων. Οι πρώτοι που κάνουν εμπορία φυτών είναι δύο γεωπόνοι, ο Σπύρος Μπίπος και ο Κασσανδρός Γάτσιος, ενώ ακολούθησε και ο Συνεταιρισμός Μέγας Αλέξανδρος στη Σκύδρα Πέλλας, με τιμές περί τα 5 ευρώ το φυτό. Τα φυτώρια Κωνσταντινίδη πωλούν τα γυμνόριζα φυτά 2,5 ευρώ και υα γλαστρομένα 4 ευρώ.

Στην Πέλλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομάδας του συνεταιρισμού Μέγας Αλέξανδρος, Νίκο Μεσελίδη, στοχεύουν στην καλλιέργεια 1.500-2.000 στρεμμάτων, μέχρι το τέλος έτους, με συμβολαιακή γεωργία.

Στην Κομοτηνή, μέχρι το Μάιο πρόκειται να καλλιεργηθούν πιλοτικά 6 στρέμματα, ενώ στόχος είναι τα 800 στρέμματα, η παραγωγή των οποίων θα διατεθεί σε γερμανική εταιρεία, λέει ο γεωπόνος Σοφοκλής Παππουής.

Στην Κρήτη, Ομάδα Παραγωγών καλλιεργεί περί τα 50 στρέμματα στην Ιεράπετρα, ενώ στη Φθιώτιδα, τα 200 στρέμματα ιπποφαούς αναμένεται να διπλασιαστούν εντός του επόμενου έτους.

 

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 6234 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.