Δευτέρα, 09 Απρίλιος 2012 17:27

Ο.Π. Νηλέας: Το κίνημα τις πατάτας από τη σκοπιά του ελαιολάδου

Αναρτήθηκε από τον 

Ομάδα παραγωγώνΌπως αναφέρει ανακοίνωση της Ομάδας Παραγωγών (Ο.Π.) Νηλέας, το περίφημο «κίνημα της πατάτας», με τα όποια λάθη που υπήρξαν, έδειξε το δρόμο για θεσμοθετημένες δομές, που θα επιτρέπουν σε παραγωγούς και καταναλωτές να έχουν αμοιβαίο όφελος. Οι παραγωγικοί - αγροτικοί συνεταιρισμοί υπάρχουν, είναι η σειρά των καταναλωτών να ιδρύσουν καταναλωτικούς συνεταιρισμούς. Ειδικότερα η Ο.Π. Νηλέας αναφέρει τα εξής:

«Παρακολουθώντας στενά όσα διαδραματίζονται γύρω από το κίνημα της πατάτας από την πλευρά μας διαπιστώνουμε τα παρακάτω:

Δεν χρειαζόμαστε τους μεσάζοντες για να πουλάμε σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας τα καταφέρνουμε εξίσου καλά και μόνοι μας

Θεωρούμε επικίνδυνο να παρακάμπτεται η νομοθεσία που διέπει την διακίνηση και πώληση τροφίμων. Τα υπαίθρια παζάρια και η ανεξέλεγκτη πώλησή τους θέλουμε να πιστεύουμε ότι ανήκουν στο παρελθόν και ότι δεν θα αναβιώσουν εξαιτίας της κρίσης

Το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις πωλείτε ελαιόλαδο κάτω από το κόστος παραγωγής εκτιμάμε ότι είναι ύποπτο και θα έπρεπε να τύχη διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές.

Η αδυναμία προσέγγισης του κόστους παραγωγής από οργανώσεις παραγωγών και η πώληση χωρίς κέρδος επιδεινώνει την ήδη δυσμενή κατάσταση των ελαιοκαλιεργητών. Πολύ δε περισσότερο όταν η εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας βρίσκεται εντός των πυλών, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να τίθεται ως κριτήριο μόνο η τιμή πώλησης του ελαιολάδου και τίποτε άλλο. Είναι λυπηρό για μας να διαπιστώνουμε ότι οι πελάτες μας στο εξωτερικό ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και λιγότερο για την τιμή ενώ στη χώρα μας που θεωρούμε το ελαιόλαδο εθνικό μας προϊόν να μας ενδιαφέρει μόνο η τιμή.

Παρόλα αυτά εκτιμάμε ότι το περίφημο κίνημα της πατάτας, με τα όποια λάθη του έδειξε το δρόμο για θεσμοθετημένες δομές που θα επιτρέπουν σε παραγωγούς και καταναλωτές να έχουν αμοιβαίο όφελος. Οι παραγωγικοί - αγροτικοί συνεταιρισμοί υπάρχουν, είναι η σειρά των καταναλωτών να ιδρύσουν καταναλωτικούς συνεταιρισμούς. Έτσι ώστε να ευελπιστούμε να υπάρχει μέλλον στην προσέγγιση και ότι δεν είναι ένα άλλο πυροτέχνημα που θα χαθεί στον ουρανό».

Ο.Π. ΝΗΛΕΑΣ

Διαβάστηκε 3881 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.