Δευτέρα, 09 Απρίλιος 2012 17:17

Lidl και Carrefour κάθισαν στο σκαμνί

Αναρτήθηκε από τον 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Σούπερ ΜαρκετΚουρμαδάς Λεωνίδας| 26/03/2012 - 09:13 πμ

Αμφισβητείται η παντοδυναμία των λιανεμπόρων σε Γαλλία και Γερμανία, καθώς οι παραγωγοί διεκδικούν επίμονα τα δίκαιά τους, έχοντας στο πλευρό τους τις αρχές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, προ εβδομάδος, γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε την Carrefour σε πρόστιμα συνολικού ύψους 19 εκατ. ευρώ για καταχρηστικές πρακτικές απέναντι στους προμηθευτές της.

Πρόκειται για μια από τις βαρύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί στη Γαλλία για τέτοιου είδους υποθέσεις. Ήδη από το 2006, η γαλλική αρχή ανταγωνισμού είχε βάλει στο μικροσκόπιο τα συμβόλαια της Carrefour με 16 προμηθευτές της. Θεωρώντας ότι η εταιρεία επωφελούνταν από «σαφώς δυσανάλογες αμοιβές», το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας κατέφυγε στη δικαιοσύνη. Σε πρώτο βαθμό, η Carrefour είχε καταδικαστεί σε πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ και άσκησε έφεση.

Το Εφετείο του Παρισίου, με απόφασή του στις 2 Φεβρουαρίου 2012, όχι μόνο επιβεβαίωσε το πρόστιμο, αλλά και διάταξε την απόδοση στο δημόσιο ταμείο των ποσών που είχαν καταβληθεί αχρεωστήτως στην Carrefour κατά τη διετία 2005-2006. Δηλαδή άλλα 17 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα αποδοθούν στους παραγωγούς.

Οι αγρότες ξεσπάθωσαν κατά της Lidl

Στην αντίπερα όχθη του Ρήνου, ο Γερμανικός Σύνδεσμος Αγροτών (DBV) αυτή την εβδομάδα άσκησε έντονη κριτική κατά της αλυσίδας Lidl, κατηγορώντας την ότι πουλάει κάτω του κόστους για να προσελκύσει πελάτες. Αφορμή στάθηκε προωθητική καμπάνια της Lidl, που μείωσε την τιμή της χοιρινής μπριζόλας κατά 25%, στα 2,22 ευρώ για τη συσκευασία των 600 γραμμαρίων.

«Κάποιοι δεν μαθαίνουν ποτέ», τόνισε ο γενικός γραμματέας του DBV, Δρ Χέλμουτ Μπορν. Τη στιγμή που η υπουργός Γεωργίας Ίλζε Άιγκνερ και οι σύλλογοι προστασίας του καταναλωτή ζητούν καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων και οι κτηνοτρόφοι κινούνται προς μια παραγωγή βιώσιμη και με σεβασμό στο περιβάλλον, «μεγάλα εκπτωτικά σουπερμάρκετ ξεχνούν όλες τις αρχές καθορισμού των τιμών των τροφίμων».

Ο κ. Μπορν υπογράμμισε ότι ο Σύνδεσμος δεν θα αφήσει την υπόθεση να περάσει έτσι, κι ότι θα επιδιώξει να επιβληθούν κυρώσεις κατά των εμπόρων που πωλούν κάτω κόστους, ζημιώνοντας ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Διαβάστηκε 4648 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.