Δευτέρα, 02 Απρίλιος 2012 21:06

Μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ σε γαλακτοπαραγωγούς

Αναρτήθηκε από τον 

Κουρμαδάς Λεωνίδας| 02/04/2012 - 09:29 πμ

Δημοσιεύτηκε στην Επίσημη ΕΓαλακτοπαραγωγοίφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 261/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των γαλακτοπαραγωγών προκειμένου να εξασφαλίζουν δίκαιες τιμές για το νωπό γάλα.

Στην ίδια απόφαση δημοσιεύεται και η παροχή βοήθειας προς τους γαλακτοπαραγωγούς προκειμένου να προετοιμαστούν για την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος. Η νέα νομοθεσία θα επιτρέψει στις οργανώσεις παραγωγών να διαπραγματεύονται τις τιμές του νωπού γάλατος για τους αγρότες που εκπροσωπούν, χωρίς να παραβαίνουν το δίκαιο του ανταγωνισμού.

"Αυτή η νομοθεσία θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμη των γαλακτοπαραγωγών. Οι οργανώσεις παραγωγών θα πρέπει να βοηθήσουν τους αγρότες να οργανωθούν καλύτερα και να ενισχύσουν την θέση τους στην αλυσίδα εφοδιασμού, ειδικότερα στα κράτη μέλη όπου το σύστημα συνεταιρισμών είναι περιορισμένο ή ακόμα και ανύπαρκτό, προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο δυνατόν καλύτερες τιμές για το γάλα τους", δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ James Nicholson (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο νέος κανονισμός εγκρίθηκε με 574 ψήφους υπέρ, 97 κατά και 18 αποχές.

Μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη και θεμιτός ανταγωνισμός

Προκειμένου να διασφαλισθεί ο θεμιτός ανταγωνισμός, η ποσότητα νωπού γάλακτος που καλύπτεται από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των οργανώσεων παραγωγών και των μεταποιητών ή των επιχειρήσεων συλλογής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3,5% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ. Επίσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 33% της συνολικής εθνικής παραγωγής ούτε το 45% στα κράτη μέλη όπου η συνολική παραγωγή είναι κάτω από 500.000 τόνους.

Υποχρεωτικές συμβάσεις

Τα κράτη μέλη θα έχουν την ευχέρεια να αποφασίζουν για την επιβολή συμβάσεων που καλύπτουν την παράδοση του γάλακτος, στην επικράτειά τους, από τους κτηνοτρόφους στις επιχειρήσεις συλλογής ή στους μεταποιητές.

Αν οι συμβάσεις αυτές καταστούν υποχρεωτικές θα πρέπει να συντάσσονται πριν την παράδοση και να αναφέρουν τις τιμές, τις προθεσμίες πληρωμών και τις ρυθμίσεις για τη συλλογή και την παράδοση του γάλακτος.

Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να επιβάλουν μια ελάχιστη διάρκεια των συμβάσεων αυτών, η οποία θα είναι τουλάχιστον έξι μήνες.

Γάλα από μειονεκτούσες περιοχές

Προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι οι γαλακτοπαραγωγοί από μειονεκτούσες περιοχές (ορεινές περιοχές, ενδιάμεσες μειονεκτούσες περιοχές, περιοχές με φυσικό μειονέκτημα), θα επωφεληθούν από τις νέες ρυθμίσεις οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Επιτροπή να προετοιμάσει δύο εκθέσεις αξιολόγησης της κατάστασης αυτών των παραγωγών, τη μία τον Ιούλιο του 2014 και την άλλη έως το τέλος του 2018.

Τυριά ποιότητας με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη

Για να βελτιωθεί η λειτουργία της αγοράς των τυριών με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ), οι ευρωβουλευτές προσέθεσαν μια διάταξη για ένα σύστημα διαχείρισης της προσφοράς, το οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βλάπτει σε καμία περίπτωση τον ανταγωνισμό ούτε θα επηρεάσει αρνητικά τους μικρούς παραγωγούς τυριού.

Κάθε πρόταση που θα αφορά το σύστημα διαχείρισης της προσφοράς θα πρέπει να υποστηρίζεται από τουλάχιστον τα δύο τρίτα εκείνων που παρέχουν τουλάχιστον τα δύο τρίτα του γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή αυτών των τυριών

Διαβάστε τον σχετικό κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

.

Διαβάστηκε 5182 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.