Τετάρτη, 30 Μάρτιος 2011 18:46

Τα κόμματα της αριστεράς για το «κίνημα της πατάτας»

Αναρτήθηκε από τον 

patatesΑνακοίνωση για τις θέσεις του ΚΚΕ στο «κίνημα της πατάτας», εξέδωσε το γραφείο τύπου του κόμματος χαρακτηρίζοντας ως υποβουλιμιαία κάθε προσπάθεια παρερμηνείας των θέσεών του, ενώ σε δικές τους ανακοινώσεις ο ΣΥΝ και η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στις κινήσεις των παραγωγών.

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «κάθε προσπάθεια παρερμηνείας, από σειρά ΜΜΕ, των αγωνιστικών και διεκδικητικών θέσεων του ΚΚΕ, όπως ότι δήθεν στηρίζει μεσάζοντες ή εναντιώνεται στην αγροτιά και τον κόσμο που εξαναγκάζεται να αναζητά φτηνότερα προϊόντα είναι υποβολιμαία» και προσθέτει ότι «η προσπάθεια του λαού να δώσει λύση σε συνθήκες κρίσης στο πρόβλημα της διατροφής του αποτελεί σημαντικό παράγοντα της πάλης του. Σε αυτή την πάλη πρωτοστατεί το ΚΚΕ, δυναμώνει την αλληλεγγύη και δεν υποτιμά καμία προσπάθεια της λαϊκής οικογένειας να εξασφαλίσει τη διατροφή της».

Εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι οι μορφές, όμως, όπως το «κίνημα της πατάτας», έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες και δεν λύνουν το πρόβλημα της εκμετάλλευσης της αγροτιάς από το κεφάλαιο, ούτε της φτώχειας και της πείνας που διευρύνονται στις λαϊκές οικογένειες, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης πολιτικής Τρόικας - ΕΕ - κυβέρνησης. Εξάλλου, προσθέτει και στο παρελθόν έγιναν παρόμοιες προσπάθειες. Οι επιχειρηματίες και τα πολυκαταστήματα, οι έμποροι, έχουν τα μέσα και τους μηχανισμούς να υποσκάψουν την παραπάνω προσπάθεια, ακόμα και παραμερίζοντας κάποιους μεσάζοντες να διατηρήσουν ψηλές λιανικές τιμές για το λαό και χαμηλές τιμές ιδιαίτερα για τους μικρούς παραγωγούς, επισημαίνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του και υποστηρίζει ότι έτσι «αναδεικνύεται η αναγκαιότητα να μπουν σήμερα στο περιθώριο τα παράσιτα που λέγονται μονοπώλιο και μεσάζοντας». «Αναδεικνύεται η επικαιρότητα και η ανάγκη του κεντρικού σχεδιασμού σε κάθε φάση της παραγωγικής διαδικασίας και στον τομέα των τροφίμων. Από τη μείωση της τιμής των αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα, σπόροι, ζωοτροφές κ.ά) καταργώντας το καπιταλιστικό κέρδος και μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, μέχρι τη συλλογή, συγκέντρωση και διάθεση φτηνών και καλών αγροτικών προϊόντων», τονίζει το ΚΚΕ.

Ακόμη επισημαίνει ότι το διαχρονικό καθεστώς ασύδοτης κερδοσκοπίας των μεσαζόντων, των επιχειρήσεων τροφίμων, αλυσίδων Super Market και των καρτέλ, επιβαρύνει προκλητικά τα εισοδήματα των εργαζομένων εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα, η διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στέρησε άλλο ένα εργαλείο για τη διάθεση φτηνών αγροτικών προϊόντων για τους καταναλωτές. Η μνημονιακή πολιτική της ανεργίας και της φτώχειας, που σφαγιάζει τα εισοδήματα των εργαζομένων, συνοδεύεται από την κερδοσκοπία των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροδιατροφικού τομέα, με τιμές έως και δεκαπλάσιες από τις τιμές παραγωγού, συμπληρώνει το ΚΚΕ.

Ο ΣΥΝ

Εξ άλλου, Ο Συνασπισμός στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι το αποκαλούμενο «κίνημα της πατάτας» αποτελεί ένα κορυφαίο παράδειγμα αυτοοργάνωσης των παραγωγών, απέναντι στις ασύδοτες πρακτικές των μεσαζόντων και προσθέτει ότι το κίνημα αυτό, εντάσσεται σε μια σειρά κινημάτων αντίστασης των πολιτών και αυτοοργάνωσής τους, που αμφισβητεί έμπρακτα τις πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων.

Ο ΣΥΝ σημειώνει ότι η Αριστερά δεν μπορεί να αντιμετωπίζει το κίνημα αυτό, με επιφυλακτικότητα ή ακόμα και με εχθρότητα, στο βαθμό που το κίνημα αυτό, όπως και άλλα αντίστοιχα κινήματα, ενεργοποιεί τους πολίτες και υπενθυμίζει σε όλα τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την οργάνωσή τους, καθώς και την κλιμάκωση των αγώνων για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής.

Η ΔΗΜΑΡ

Τέλος, η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της θεωρεί ότι το «κίνημα της πατάτας» μπορεί να αποτελέσει την αφορμή και το έναυσμα ανάληψης δράσεων από την αυτοδιοίκηση, για την προστασία των παραγωγών, για τη μείωση της αδικαιολόγητα υψηλής τελικής τιμής των αγροτικών προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή, για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων και για την προώθηση του "δίκαιου εμπορίου".

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, των νομών και των παλαιών επαρχιών, οφείλει και μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης αυτής της αντίληψης που να αφορά στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων, στο σύνολο του τοπικά παραγόμενου πλούτου.

Διαβάστηκε 9341 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: AGRO-BAZAAR - για αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες »

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.