Σάββατο, 05 Μάιος 2012 16:12

Νέα αγροτικά προϊόντα και δυναμικές καλλιέργειες

Αναρτήθηκε από τον 

Αγροτικά προιόνταΝέα αγροτικά προϊόντα αλλά και ενίσχυση των τοπικών δυναμικών καλλιεργειών, που είναι χαρακτηριστικές σε κάθε περιοχή, περιλαμβάνει η δημόσια διαβούλευση που άρχισε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η διαβούλευση γίνεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το σχέδιο αυτό έχει στόχο να δώσει τέλος στα αδιέξοδα των αγροτών και καταγράφει τη σημερινή κατάσταση στον αγροτικό τομέα στην Κεντρική Μακεδονία.

Η δημόσια διαβούλευση άρχισε την προηγούμενη Παρασκευή, με επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Δημήτρη Ευθυμιάδη, σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Εξειδίκευση

«Κάθε περιφερειακή ενότητα εξειδικεύεται στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης γκάμας προϊόντων λόγω κλιματικών, εδαφικών, παραδοσιακών και άλλων παραγόντων οι οποίοι δημιουργούν το ιδιαίτερο προφίλ της περιοχής. Οι υφιστάμενες καλλιέργειες θα πρέπει να υποστηριχθούν, να ενισχυθούν και να προωθηθούν σε κάθε περιφερειακή ενότητα, καθώς επίσης θα πρέπει να τεθούν στόχοι για νέες καλλιέργειες που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην επίτευξη μιας σύγχρονης και υψηλής ποιότητας γεωργίας με γνώμονα πάντα τις εσωτερικές και διεθνείς καταναλωτικές τάσεις για μια ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», τονίζει ο κ. Ευθυμιάδης.

Οι στόχοι των παρεμβάσεων

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται για τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα αναφέρονται στη βελτίωση της όλης παραγωγικής διαδικασίας των κλάδων που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της πρόσβασης των προϊόντων στην αγορά και στις δυνατότητες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς τους.

Οι παραλήπτες της επιστολής καλούνται να κάνουν παρατηρήσεις και προτάσεις σε μέτρα και έργα υποδομών που απαιτούνται για τη βελτίωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ώστε να διαμορφωθεί η Περιφερειακή Αγροτική Πολιτική.

Μετά την οριστική ολοκλήρωση της διαβούλευσης, που θα προσδιορίσει τα επιλεγμένα προϊόντα, η περιφέρεια θα προχωρήσει στην τελική διαμόρφωση του καλλιεργητικού σχεδίου της, όπου θα αποσαφηνίζονται οι ποσότητες των καλλιεργούμενων προϊόντων ανά περιφερειακή ενότητα, το κόστος υποδομών καθώς και οι υπηρεσίες και οργανισμοί του Δημοσίου που θα στηρίξουν το «Καλάθι των Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Κίνδυνος οπισθοδρόμησης

«Επειτα από δύο δεκαετίες εφαρµογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα µας και παρά τις τεράστιες εισροές κοινοτικών πόρων, ο ελληνικός αγροτικός τοµέας βρίσκεται δυστυχώς σε κατάσταση στασιµότητας και αντιµετωπίζει τον κίνδυνο συρρίκνωσης και οπισθοδρόµησης, εξαιτίας της έλλειψης πολιτικών και των αναγκαίων υποδοµών και της εξ αυτών αρνητικής επίδοσής του», αναφέρεται στο κείμενο της διαβούλευσης, που σημειώνει την κυριαρχία των εισαγόμενων προϊόντων και ειδικότερα των ειδών διατροφής στα ράφια των καταστημάτων, ακόμη και στις λαϊκές αγορές.

Τα προϊόντα που θα περιλαµβάνει το καλάθι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προέρχονται από τις εξής κατηγορίες:

* ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τοπικά προϊόντα βασισµένα στην ισχυρή ταυτότητα και φήµη της περιοχής.

* ΣΥΝΗΘΗ τοπικά προϊόντα που βασίζονται σε συγκεκριµένες µεθόδους παραγωγής, ποιότητα και γενικότερα χαρακτηριστικά των οποίων οφείλονται σε σηµαντικό βαθµό στη γεωγραφική τους προέλευση.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 6765 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.