Σάββατο, 28 Απρίλιος 2012 18:58

Υποβαθμισμένος υγροβιότοπος διαμορφώθηκε σε ιχθυοτροφικό-οικοτουριστικό πάρκο

Αναρτήθηκε από τον 

ΥγροβιότοποςO υγροβιότοπος του Παπαπουλίου, στους Νέους Πόρους Πιερίας, παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης, με σκουπίδια και παράνομες καλλιέργειες, ενώ μόνοι του επισκέπτες ήταν λαθροκυνηγοί που σκότωναν σπάνια ενδημικά πουλιά. Όμως με τοπική πρωτοβουλία η περιοχή μεταμορφώθηκε στο πρώτο ιχθυοτροφικό - οικοτουριστικό πάρκο της Ελλάδας.

Το όνομά του «Τηθύς», από μια εκ των Τιτανίδων, η οποία ήταν η αρχαία μεγάλη εσωτερική θάλασσα της Γης και απομεινάρι της είναι η σημερινή Μεσόγειος.

Ο υπεύθυνος του πάρκου, βιολόγος Κωνσταντίνος Κουκάρας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι στόχος είναι το πάρκο να βοηθήσει τον μαθητή και τον επισκέπτη να κατανοήσει ποια είναι η χρησιμότητα ενός υγρότοπου. Για το λόγο αυτό έχει σχεδιαστεί περιπατητική διαδρομή 1000 μέτρων, όπου πινακίδες θα παρέχουν χρηστικές πληροφορίες, όπως, για παράδειγμα, τι φυτά ευδοκιμούν στην περιοχή και γιατί.

Παράλληλα, στον σχεδιασμό είναι η δημιουργία μουσείου με διαδραστικά «παιχνίδια» για την εξέλιξη της ζωής και του ενυδρείου.

Σε επόμενη φάση, προβλέπεται περιήγηση με άλογα και βάρκα για να έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να δει από κοντά την σπάνια ορνιθοπανίδα. Όπως είπε ο κ. Κουκάρας, στην περιοχή απαντώνται πάνω από 20 ενδημικά είδη πουλιών (πάπιες, φλαμίνγκο, κύκνοι, ερωδιοί κλπ) ανάλογα με την εποχή.

Οι χωματερές αποκαταστάθηκαν πλήρως και δημιουργήθηκαν λίμνες και εγκαταστάθηκαν είδη της πανίδας του Ολύμπου, όπως ελάφια και άγρια αιγοπρόβατα.

Στο υδάτινο τμήμα του πάρκου ασκείται εκτροφή υδρόβιων οργανισμών, κυρίως ψαριών και καρκινοειδών.

Η συλλογή των εκτρεφόμενων ειδών πραγματοποιείται μέσω παραδοσιακών ιχθυοσυλληπτικών εγκαταστάσεων και εργαλείων.

Πρόθεση των υπευθύνων είναι η πιστοποίηση των αλιευμάτων ως βιολογικά προϊόντα.

Ο υγροβιότοπος καταλαμβάνει συνολική έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων με λεκάνη απορροής 16 km2, δημιουργήθηκε από τη ροή τού ποταμού «Παπαπούλι» και από την επίδραση της παλίρροιας της θάλασσας, σχηματίζοντας ένα δίκτυο υδάτινων θυλάκων στη χερσαία έκταση, στους οποίους διαβιεί πληθώρα ειδών ιχθυοπανίδας και ορνιθοπανίδας.

Η συνεχής ανάμειξη ποσοτήτων γλυκού και θαλασσινού νερού σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές εκεί συνθήκες καθιστούν τον υγροβιότοπο ένα τροφικά πλούσιο οικοσύστημα.

Το πάρκο αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στον Μάιο, ενώ οι επισκέπτες θα πληρώνουν αντίτιμο, ανάλογα και με τις δραστηριότητες που θα επιλέξουν.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 5906 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.