Τρίτη, 10 Μάρτιος 2015 18:52

Τομ Καραγιάννης στο paseges.gr: Ένδειξη υγείας πρέπει να φέρουν το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελιές!

ΚαραγιάννηςΤο ελαιόλαδο και οι ελιές πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση που να αναφέρει πως η κατανάλωσή τους, κάνει καλό στην υγεία. Την άποψη αυτή εκφράζει, μιλώντας για πρώτη φορά σε ελληνικό site ο ομογενής γιατρός, Τομ Καραγιάννης, που διαπρέπει στη μακρινή Αυστραλία, με το ερευνητικό του έργο. Αν ισχύσει βέβαια κάτι τέτοιο, τα ελληνικά ελαικομικά προϊόντα θ' απογειωθούν εμπορικά και θα γίνουν ανάρπαστα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, φέρνοντας εισόδημα στον παραγωγό και στις επιχειρήσεις του είδους.

Για να ενισχύσει το επιχείρημά του ο διευθυντής του Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker της Μελβούρνης αναφέρει πως «στην Αυστραλία κάποια προϊόντα είναι μαρκαρισμένα μ' ένα.... "τικ" από το «Εθνικό Ίδρυμα για την Καρδιά» και θεωρώ ότι είναι πρέπον για το πιστοποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα προϊόντα ελιάς, δεδομένης της εκτεταμένης έρευνας στις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες αυτών των προϊόντων».

Το ανησυχητικό πάντως στην όλη υπόθεση είναι πως τα αρμόδια ελληνικά υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας, δεν έχουν μέχρι σήμερα απευθυνθεί στον έλληνα επιστήμονα, τον οποίο προσεγγίζουν εταιρείες από τις ΗΠΑ, δείχνοντας ενδιαφέρον για το ερευνητικό του έργο. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που όλοι μιλούν για ανάγκη ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος και των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων...

Τι δείχνουν οι μελέτες

Τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα χτυπούν οι επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης του έλληνα γιατρού – ερευνητή, Τομ Καραγιάννη. Ειδικότερα, από τα συμπεράσματα της μελέτης του Τομ Καραγιάννη προκύπτει πως οι φαινόλες, όπως η υδροξυτυροσόλη και η ελαιουροπεΐνη, θεωρούνται σημαντικές για την υγεία του ανθρώπου, καθώς εμφανίζουν μεγάλο εύρος ευεργετικών ιδιοτήτων για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.

«Αρχικά ξεκινήσαμε να ερευνούμε έκδοχα του ελαιολάδου και των ελιών, λόγω της συμβολής τους στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλεί η ακτινοβολία. Το ενδιαφέρον μας στράφηκε στο ελαϊκό οξύ που περιέχεται σε πολλά καλλυντικά. Τα έκδοχα αυτά έχουν πιθανές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα ευρήματά μας, τα οποία βασίζονται σε καλλιέργειες ζωντανών κυττάρων, έχουν δείξει ότι η υδροξυτυροσόλη συγκεκριμένα μπορεί να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζει τα υγιή. Για παράδειγμα, έχουμε δείξει εκτεταμένες βλάβες στο DNA και κυτταρικό θάνατο σε κακοήθη λευχαιμικά κύτταρα με ελάχιστη βλάβη σε φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια», εξηγεί μιλώντας στο paseges.gr ο Τομ Καραγιάννης.

Βιογραφία

Η οικογένεια του διευθυντή του Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker της Μελβούρνης, Τομ Καραγιάννη έλκει την καταγωγή της από τη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από το νησί Αλεξάνδρειας, στο νομό Ημαθίας, σχεδόν 30 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα τα περισσότερα μέλη της ευρύτερης οικογένειας του έλληνα επιστήμονα βρίσκονται στη Ελλάδα. Ο ίδιος επισκέφτηκε –μένοντας τέσσερα χρόνια- τη χώρα μας στις αρχές του 90, παρά το γεγονός ωστόσο ότι είναι μακριά, κρατά ισχυρούς τους δεσμούς με τη μαμά – πατρίδα.

Αλέξανδρος Μπίκας

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 4637 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.