Τρίτη, 20 Ιανουάριος 2015 19:29

Θετικά και τα στοιχεία του IOC για την πορεία τις τιμής του ελληνικού ελαιόλαδου

Στοιχεία για την πορεία των τιμών ελαιόλαδου και στην Ελλάδα μέχρι και το Δεκέμβριο του 2014 καταγράφει το τελευταίο ενημερωτικό δελτίου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC). Σύμφωνα με το IOC, μετά την τιμή των 2,51 ευρώ το κιλό έως τον Αύγουστο του 2014, αυτή σημείωσε άνοδο και στα τέλη Δεκεμβρίου που ήταν η τελευταία καταγραφή κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 2,91 ευρώ το κιλό,

καταγράφοντας 18% αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι (2012/13). Την ίδια στιγμή στην Ισπανία οι τιμές από τον περασμένο Ιούνιο σημείωσαν ανοδική πορεία (με εξαίρεση τον Οκτώβριο) φθάνοντας τα 3,12 ευρώ το κιλό μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Άνοδος καταγράφεται και στην Ιταλία που έφθασαν στο υψηλότερο σημείο τους την εβδομάδα 10-16 Νοεμβρίου αγγίζοντας ακόμα και τα 6,79 ευρώ το κιλό.

Εξευγενισμένο ελαιόλαδο

«Οι τιμές παραγωγού για το εξευγενισμένο ελαιόλαδο (refined olive oil) ακολούθησαν επίσης ανοδική πορεία τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ιταλία. Ειδικότερα για την Ισπανία στο τέλος Δεκεμβρίου του 2014 διαμορφώθηκαν στα 2,66 ευρώ το κιλό (41% υψηλότερα σε σχέση με πέρσι). Στην Ιταλία, για την ίδια κατηγορία στα τέλη Δεκεμβρίου ακόμα υψηλότερα στα 2,75 ευρώ το κιλό (αύξηση 27% σε σχέση με πέρσι). Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία τιμών για αυτήν την κατηγορία», αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του IOC.

Εξαγωγές στις ΗΠΑ

Επίσης, σε ότι έχει να κάνει με τις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Ε.Ε. κατά το κλείσιμο του καλλιεργητικού έτους 2013/14 ανήλθαν σε 312. 557,80 τόνους και ήταν 5% αυξημένες σε σχέση με το 2012/13. Σύμφωνα με τον IOC στην πλειοψηφία των εισαγωγών των ΗΠΑ, η Ιταλία συνεχίζει να αποτελεί τον βασικό τους προμηθευτής «αν και χάνει έδαφος σε όγκο και ποσοστιαίους όρους». Ακολουθεί η Ισπανία στη δεύτερη θέση η οποία καταγράφει όμως αύξηση της τάξεως του 111% σε όγκο. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα που την περίοδο 2013/2014 είχε μια κακή συγκομιδή το μερίδιο αγοράς της μειώθηκε κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2012/13. «Με βάση τον όγκο, η Τυνησία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής της αγοράς των ΗΠΑ ενώ η Αργεντινή καταλαμβάνει την τέταρτη θέση (ακολουθούν Τουρκία και Χιλή).

Δείτε εδώ όλα τα στοιχεία του IOC (στην αγγλική γλώσσα)

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 3856 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.