Πέμπτη, 15 Ιανουάριος 2015 19:15

Μέσω του Νέου ΠΑΑ και του ΕΣΠΑ σκοπεύει να προωθήσει τη δημιουργία μικρών τυροκομείων από παραγωγούς η Περιφέρεια Ηπείρου

Μέσω του Νέου ΠΑΑ και του ΕΣΠΑ σκοπεύει να προωθήσει τη δημιουργία μικρών τυροκομείων από παραγωγούς η Περιφέρεια ΗπείρουΓια την προοπτική εκμετάλλευσης του νέου ΠΑΑ καθώς και των επενδυτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 στην δημιουργία μικρών τυροκομείων από κτηνοτρόφους – γαλακτοπαραγωγούς μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ (ΦΕΚ B 3438/2014) που είχε δημοσιεύσει πρόσφατα και ο ΑγροΤύπος η Περιφέρεια ενθαρρύνει την δημιουργία τέτοιου είδους μονάδων ενώ ήδη οι κτηνοτρόφοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα μας έκανε γνωστά ο κ. Καχριμάνης, η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τους Δήμους δεν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια για την δημιουργία Farmer's Market. Αναμένουν ωστόσο την απαραίτητη ΚΥΑ από το ΥπΑΑΤ, η έκδοση της οποίας ωστόσο έχει καθυστερήσει αρκετά.

«Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η ΚΥΑ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης για τη δημιουργία μικρών μονάδων τυροκομείων από τους παραγωγούς. Η Περιφέρεια Ηπείρου στα πλαίσια του νέου ΠΑΑ 2015 - 2020 (το 30% πλέον θα το χειρίζονται οι Περιφέρειες) καθώς και του Νέου ΕΣΠΑ θα προσπαθήσουμε να "παντρέψουμε" αυτή την δυνατότητα παρέχοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση στους κτηνοτρόφους που θέλουν να δημιουργήσουν τέτοιου είδους μικρά τυροκομεία. Ήδη αρκετοί παραγωγοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τέτοιου είδους επενδύσεις», αναφέρει για το θέμα στον ΑγροΤύπο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Δεν έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για τα Farmer's Market

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις προοπτικές δημιουργίας Farmer's Market στην Ήπειρο μιας και ήταν η περιοχή που είχε γίνει η πρώτη προσπάθεια από τους Νέους Αγρότες Πρέβεζας, ο κ. Καχριμάνης μας απάντησε: «μετά την προσπάθεια που είχε γίνει από τους Νέους Αγρότες έχουμε συνεννοηθεί να δημιουργήσουμε μια τέτοια αγορά, όπως άλλωστε υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με τα τοπικά μας προϊόντα. Η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους θα συμβάλει σε αυτό, αλλά περιμένουμε την ΚΥΑ που είναι σε εκκρεμότητα από το ΥπΑΑΤ».

Τι προβλέπεται για την ίδρυση μικρών τυροκομείων

Σύμφωνα με την ΚΥΑ «Εθνικά μέτρα και παρεκκλίσεις στον τομέα των τροφίμων ζωϊκής προέλευσης σε εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) 852/2004 και (ΕΚ) 853/2004» (ΦΕΚ B 3438/2014) στην οποία θεσπίζονται οι κανόνες για την παραγωγή και την άµεση διάθεση παραδοσιακών προϊόντων ζωικής προέλευσης, ορίζεται στα 300 κιλά ημερησίως η χρησιµοποιούµενη ποσότητα γάλακτος για τις ανάγκες «ιδιοπαραγωγής» τυριών.

Επίσης, μέσω αυτής της ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα να παρεκκλίνουν από κανονισµούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέποντας για παράδειγµα τη χρήση ξύλινου εξοπλισµού ή την απουσία υποδοµών ψύξης.

Παραγωγοί τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι η απόφαση αυτή θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ενώ η δημιουργία μικρών παραδοσιακών τυροκοµείων µε λιγότερη γραφειοκρατία αποτελούσε πάγιο αίτηµα του κλάδου, ωστόσο «οι τοπικές αρχές σφύριζαν αδιάφορα».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 1249 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.