Τετάρτη, 18 Δεκέμβριος 2013 16:23

Πιο παραγωγικές αν και οι λιγότερες οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ

αγροτικές καλλιέργειεςΣταθερή αύξηση στο μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σημειώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2007 μέχρι το 2010 σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, βάσει των συμπερασμάτων της έκθεσης της Κομισιόν, ο αριθμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων  σημείωσε μείωση κατά 12% στην ίδια περίοδο. Ωστόσο, καθώς ο μέσος όρος του μεγέθους τους αυξήθηκε κατά 143 στρέμματα (έναντι 127 στρεμμάτων το 2007) το αγροτικό εισόδημα παρουσιάζεται αυξημένο κατά 25.500 ανά εκμετάλλευση.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 2007-2010 τα αγροκτήματα στην Ευρώπη των 27 έχουν λιγότερα από 50 στρέμματα αγροτικής γης σε ποσοστό 70% ενώ η εργασία πλήρους απασχόλησης στον τομέα της γεωργίας παρουσιάζει μείωση κατά 16,5%.
Επιπλέον, έχουν αυξηθεί οι εκτάσεις όπου εφαρμόζεται η βιολογική γεωργία  (+6,9% μεταξύ 2006 και 2011) όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν η οποία καταλήγει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές είναι προτεραιότητα και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)  στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα ήτοι, την αγροτική ανάπτυξη . Εξάλλου, όπως τονίζεται, οι εντός ΕΕ αγροτικές περιοχές φιλοξενούν 113 εκατ. ανθρώπους, προσφέρουν φαγητό, πρώτες ύλες, απασχόληση, αμέτρητα περιβαλλοντικά αγαθά και υπηρεσίες ενώ συμβάλλουν στη διατήρηση του πολιτισμού, της βιοποικιλότητας, του νερού και του εδάφους.   
Τι αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα
Οι αγροτικές περιοχές στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν το 82% των συνολικών της εκτάσεων και οι κάτοικοι αυτών ανέρχονται στο 42,8%. Την ίδια στιγμή, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (GVA) είναι 34,2% και η απασχόληση στην ελληνική ύπαιθρο φτάνει στο 41,4%.
Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, στη Μάλτα και στη Ρουμανία βρίσκονται κατά μέσο όρο αγροκτήματα με λιγότερη χρήση της αγροτικής γης ενώ η Λιθουανία, η Μάλτα και η Ρουμανία έχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις μικρής εντάσεως κεφαλαίου, σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Κομισιόν.
Την ίδια στιγμή, οι αγροτικές περιοχές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% των εκτάσεων στην Εσθονία, στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στη Φινλανδία. Αντίθετα, στην Ολλανδία μόνο ένα ποσοστό της τάξεως του 2,1% είναι καταχωρημένο ως αγροτική περιοχή.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 5376 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.