Παρασκευή, 13 Δεκέμβριος 2013 17:48

Συνάντηση πρωτοβουλιών «Χωρίς Μεσάζοντες» στον Βόλο

πατάτεςΡαντεβού στον Βόλο έχουν στις 22 Δεκεμβρίου πρωτοβουλίες πολιτών για τη διάθεση προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες». Στόχος, η ανάπτυξη συνεργασίας με παραγωγούς που επιθυμούν να διαθέσουν τη σοδειά και τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες αλλά και η διοργάνωση της 3ης Πανελλαδικής Συνάντησης σχετικών κινημάτων από όλη την Ελλάδα.

Στη συνάντηση στον Βόλο, θα λάβουν μέρος πρωτοβουλίες τόσο από την ίδια την πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας, όσο και από την Κατερίνη, τη Λάρισα, τη Λαμία, τη Βέροια και την  Πτολεμαΐδα. Καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι παραγωγοί, αγροτικοί και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της χώρας και μαζί με τους πολίτες να «ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην κερδοσκοπία». Πολίτες και παραγωγοί καλούνται επίσης να μην υποκύψουν στις προσπάθειες διακοπής της δράσης των πρωτοβουλιών χωρίς μεσάζοντες οι οποίες θεωρούνται ότι υποκινούνται από συγκεκριμένους κύκλους εμπόρων και μεσαζόντων.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει στους πολίτες τις καθόλα νόμιμες ομαδικές παραγγελίες “Χωρίς Μεσάζοντες” για την προμήθεια ποιοτικής τροφής σε συμφέρουσα τιμή για καταναλωτές και παραγωγούς» όπως τονίζει σε σχετικό άρθρο του στο thepressproject.gr ο Ηλίας Τσολακίδης της Ομάδας Εθελοντών Πιερίας θυμίζοντας τις επιθέσεις, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, που έχουν στόχο να σταματήσουν τις δράσεις αλληλεγγύης.
«Η παράκαμψη των μεσαζόντων μέσα από κοινές δράσεις, και ταυτόχρονα η καθολική στήριξη του κινήματος “Χωρίς Μεσάζοντες” από την κοινωνία, οδήγησαν τους “νταβαντζήδες” της αγοράς στις γνωστές προσπάθειες τρομοκράτησης των πολιτών» σχολιάζει στο ίδιο δημοσίευμα ο γνωστός ως «ο άνθρωπος πίσω από το κίνημα της πατάτας» ακτιβιστής ενώ υπενθυμίζει τις θέσεις του κινήματος όπως διατυπώθηκαν στις δύο τελευταίες πανελλαδικές συναντήσεις στην Κατερίνη με τη συμμετοχή 65 πρωτοβουλιών πολιτών από όλη τη χώρα:

- Παρά την κρίση και τις δραματικές συνέπειες στο βιοτικό και κοινωνικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, οι τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών παραμένουν υψηλές και δυσανάλογες με το εισόδημα του μέσου έλληνα πολίτη.
- Οι παραγωγοί δεν έχουν λόγο στη διαμόρφωση της τιμής των προϊόντων τους με αποτέλεσμα η οικονομική τους θέση να εξαρτάται από τους εμπόρους και τους διάφορους μεσάζοντες. 
- Παρόλο που η πρωτογενής παραγωγή επιχειρείται να ελεγχθεί από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και διεθνή τραστ, η Πολιτεία αδυνατεί να παρέμβει νομοθετικά για να θεσπίσει κανόνες που θα προστάτευαν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.
- Η παρέμβαση στη διαδικασία της διάθεσης των προϊόντων είναι εντός των πλαισίων του Νόμου ενώ είναι συνταγματικό δικαίωμα των παραγωγών να διαθέτουν τα προϊόντα τους με τη βοήθεια και τον Εθελοντικών Ομάδων απευθείας στους καταναλωτές σε προσιτές τιμές, τηρώντας τους νόμους και χωρίς πρόθεση κερδοσκοπίας.
- Είναι υποχρέωση όλων των πολιτών να αντισταθούν στους μεσάζοντες καθώς και σε όσους έχουν στόχο την οικονομική εκμετάλλευση των παραγωγών. 

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 5231 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.