Τρίτη, 03 Δεκέμβριος 2013 19:09

Μικρά σφαγεία στα νησιά

sfagia

Άνοιξε ο δρόμος για τα μικρά σφαγεία στα νησιά
Το πράσινο φως για τη λειτουργία μικρών σφαγείων στα νησιά δίνει το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΠΔ καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την έγκριση των σφαγείων σε νησιώτικες περιοχές που δεν ξεπερνούν τα 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ήτοι τα περισσότερα νησιά της χώρας εκτός από την Κρήτη, την Εύβοια, τη Λέσβο, τη Χίο και την Κεφαλονιά.

Όπως προβλέπεται, τα σφαγεία μικρής δυναμικότητας δεν μπορούν να ξεπερνούν κατά μέσο όρο:

- τις εκατό (100) κεφαλές χοιρινών ανά μήνα ενώ θα υπάρχει δυνατότητα αύξησης μέχρι 30% μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων,

- τις εκατόν πενήντα (150) κεφαλές προβάτων ή αιγών ανά μήνα με δυνατότητα αύξησης μέχρι 90% μόνο για την περίοδο του Πάσχα,

- τις είκοσι δύο (22) κεφαλές βοοειδών ανά μήνα.

Όσο για τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των μικρών σφαγείων, θα χορηγούνται από τις αρμόδιες περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες ενώ όπως δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος στην επικείμενη νέα προκήρυξη του μέτρου 123Α, προβλέπεται η επιδότηση αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού.

 

Το ΠΔ που προωθείται πλέον στους συναρμόδιους υπουργούς  Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ιωάννη Μιχελάκη και Κωστή Χατζηδάκη αντίστοιχα, με τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων έγκρισης και λειτουργίας των μικρών σφαγείων διασφαλίζει την επίτευξη των στόχων της κοινοτικής νομοθεσίας αναφορικά με τη δημόσια υγεία, την υγεία και προστασία των ζώων καθώς και την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων.

Ηρώ Πογκόη

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 5400 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.