Σάββατο, 17 Νοέμβριος 2012 07:45

Οι Γερμανοί καλλιεργούν την Ελληνική Μαλοτήρα σε Βουλγαρικές εκτάσεις.

ΜαλοτηραΤον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το μέλλον της μαλοτήρας -αυτού του μοναδικού τσαγιού του βουνού της Κρήτης- έκρουσε μιλώντας στη Νέα Τηλεόραση ο Διδάκτωρ Γεωπονίας Κώστας Οικονομάκης, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων στην έρευνα για την καλλιέργεια των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Οικονομάκης πρόσφατα η μαλοτήρα ξεκίνησε να καλλιεργείται από Γερμανική Φαρμακοβιομηχανία σε φυτείες στην Βουλγαρία.

Όλα ξεκίνησαν όταν Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν σε τρία ελληνικά τσάγια του βουνού της οικογένειας sideritis (ανάμεσα τους και στη μαλοτήρα sideritis syriaca) κάποια συστατικά που έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία της άνοιας και την ενίσχυση της μνήμης.

Η Γερμανική Φαρμακοβιομηχανία που θέλει να παράξει σχετικό σκεύασμα με βάση τα τρία αυτά τσάγια του βουνού -θέλοντας να εξασφαλίσει επάρκεια αλλά και χαμηλές τιμές στην πρώτη ύλη- πήγε στην Βουλγαρία και ανέπτυξε φυτείες.

Όπως προειδοποιεί ο Δρ. Οικονομάκης αν ευδοκιμήσουν τελικά οι φυτείες αυτές στη Βουλγαρία σε μερικά χρόνια κανείς δεν αποκλείει εξαιτίας της ανταγωνιστικής τιμής της η μαλοτήρα από τη Βουλγαρία να κατακλύσει τις αγορές και ακόμα και στην Κρήτη να πίνουμε εισαγόμενη Βουλγάρικη μαλοτήρα.

Παράλληλα σημείωσε ότι: "Δυστυχώς η χώρα μας είναι ξέφραγο αμπέλι και κανείς ουδέποτε ασχολήθηκε με το να πατεντάρει το γενετικό υλικό των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών. Έτσι όποιος θέλει από γειτονικές χώρες μπορεί να πάρει τα μοναδικά ενδημικά αρωματικά φυτά της Ελλάδας, να τα καλλιεργήσει και να τα εκμεταλλευθεί. Έτσι φτάσαμε για παράδειγμα η Ελληνική ρίγανη να χαθεί και να καλλιεργείται κατά κόρον στην Τουρκία και στη συνέχεια να εξάγεται σε όλη την Ευρώπη".

Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι την ίδια ώρα ελάχιστες είναι οι φυτείες μαλοτήρας στην Δυτική Κρήτη, ενώ η αυτοφυής μαλοτήρα στα Λευκά Όρη και στον Ψηλορείτη απειλείται με αφανισμό, εξαιτίας τόσο της υπερβόσκησης, όσο και αυτών που τη συλλέγουν για να την εμπορευθούν

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 3752 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.