Τρίτη, 09 Οκτώβριος 2012 06:16

Παράθυρο στη Μέση Ανατολή για το ελληνικό μήλο

ΜήλαΜια ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε για το ελληνικό μήλο η περσινή εμπορική σεζόν, αφού σε μια δύσκολη περίοδο για την εγχώρια αγορά, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής βρήκε διέξοδο στις νεοσχηματιζόμενες αγορές της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής. Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε ουσιαστικά ένα κρας τεστ για την ελληνική παραγωγή μήλου, στην οποία αποδείχτηκε πως οι εξαγωγές του ελληνικού προϊόντος παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.Τα πρώτα στοιχεία για τη νέα εμπορική περίοδο που μόλις ξεκίνησε για το προϊόν νέας σοδειάς δείχνουν πως η αγορά συνεχίζει να κινείται με κεκτημένη ταχύτητα από την περσινή χρονιά, με αποτέλεσμα να επικρατεί θετικό κλίμα.

Η αγορά κινείται στα περσινά ικανοποιητικά επίπεδα τιμών και ήδη η Αίγυπτος έχει απορροφήσει μια σημαντική ποσότητα κόκκινων μήλων. Αξίζει να σημειωθεί πως στην εγχώρια αγορά των μήλων παρατηρείται μια μεγάλη διακύμανση στις τιμές, η οποία επηρεάζεται από την ποιότητα, το μέγεθος, την περιοχή και την εμπορικότητα της ποικιλίας.

Πέρυσι για παράδειγμα οι τιμές στα μήλα «Ζαγορίν» διαμορφώθηκαν στα 78 λεπτά το κιλό, όπως μας πληροφορεί ο Διονύσης Βαλασσάς, διευθυντής του ΑΣ Ζαγοράς. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και το μήλο KIKU, αφού πέρυσι τα μέλη της ομάδας παραγωγών έλαβαν με την εκκαθάριση 72 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τον Γιώργο Πουλτσίδη, διευθυντή της KIKU Hellas. Στην περιοχή της Καστοριάς τα κόκκινα μήλα πωλούνται στα 40 λεπτά το κιλό, στην Άρνισσα στα 40-50 λεπτά το κιλό και στους Πύργους Εορδαίας στα 50-60 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό.Σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής αγοράς η φετινή παραγωγή υπολογίζεται στους 260.000-270.000 τόνους. Οι βροχές στις αρχές του φθινοπώρου ευνόησαν τη διαμόρφωση του κόκκινου χρώματος στα μήλα, ένα από τα σημαντικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η εγχώρια αγορά δεν κινείται ικανοποιητικά για την ώρα, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την κατανάλωση των καλοκαιρινών φρούτων, ωστόσο δεν παρατηρείται ανησυχία.

Μεταξύ των παραγωγών και των εξαγωγέων επικρατεί αισιοδοξία πως όπως πέρυσι, τα μήλα θα πληρωθούν καλά και θα τελειώσουν νωρίς. Αξίζει να σημειωθεί πως η περσινή παραγωγή μήλων στη χώρα μας είχε σχεδόν εξαντληθεί στις αρχές της άνοιξης.

Σημειώνεται πως οι εξαγωγές που φαίνονται από την Στατιστική Υπηρεσία προς την Τουρκία, αφορούν ουσιαστικά τις εξαγωγές προς το Ιράκ, αφού οι εταιρείες που διακινούν τα μήλα στο Ιράκ εδρεύουν στην Τουρκία.

Η μηλιά είναι ένα από τα πιο γνωστά οπωροφόρα και καλλιεργείται σ' όλα σ χεδόν τ α μ έρη της γ ης γ ια τους θρεπτικούς και εύγευστους καρπούς της. Κατάγεται από τις χώρες της Δ. Ασίας και ιδιαίτερα από τον Καύκασο.Είναι γνωστή από τα ιστορικά χρόνια, ενώ ακόμα και σήμερα συναντάται σε άγρια αυτοφυή μορφή ο πρόγονός της που είναι γνωστός στους ντόπιους ως «άλμα» (Malus sieversii).

Οι καρποί αυτοί φτάνουν μέχρι και τα 7 εκ. διάμετρο, όπως και οι περισσότερες σύγχρονες εμπορικές ποικιλίες. Σήμερα καλλιεργούνται περισσότερες από 7.500 ποικιλίες σε όλο τον κόσμο σε πολλές διαφορετικές αποχρώσεις και μεγέθη, με ποικίλα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Η ποικιλία Golden Delicious παραμένει η πιο δημοφιλής στον ευρωπαϊκό χώρο, με παραγωγή 2,21 εκατ. τόνων, ενώ ακολουθεί η Gala με 1,07 εκατ. τόνους.

 

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 4630 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.