Δευτέρα, 08 Οκτώβριος 2012 09:36

Θετικές προοπτικές για την καλλιέργεια στέβιας στην Καρδίτσα

ΣτέβιαΣύμφωνα με τον γεωπόνο, πειραματισμοί τεσσάρων χρόνων από τον Καπνικό Σταθμό Έρευνας Καρδίτσας αποδεικνύουν οτι η καλλιέργεια του φυτού Stevia μπορεί να αντικαταστήσει την καλλιέργεια του καπνού, αφού οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής είναι ιδανικές, ενώ και ο τρόπος αποξήρανσης που εφευρέθηκε και εφαρμόστηκε από το Σταθμό αποδεικνύει ότι το παραγόμενο ξηρό προϊόν είναι ασύγκριτα καλύτερο από τις άλλες τρεις μεθόδους που εφαρμόζονται στις άλλες χώρες.

Μεταξύ καπνού και στέβιας, υπάρχει πλήρης ταύτιση όχι μόνο στην καλλιέργεια, αλλά και στην οικονομικότητα, καθώς εκτός από τα σπορεία ,τα μηχανήματα και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις αποξήρανσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την καλλιέργεια της στέβιας.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ασχοληθούν με την καλλιέργειά της και όσοι παραγωγοί ασχολούνται μέχρι σήμερα με άλλες καλλιέργειες πλην του καπνού, όπως επίσης και όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν για  πρώτη φορά με την γεωργία, αφού οι προοπτικές για το προϊόν διαγράφονται ευοίωνες, καθώς η στέβια κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.

Ο συμπολίτης επιστήμονας ενημέρωσε επίσης τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο για τις προσπάθειες δημιουργίας στην περιοχή μας μονάδας επεξεργασίας της στέβιας, κάτι που θα ενισχύσει τις προοπτικές της καλλιέργειας και θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τους παραγωγούς του προϊόντος.

Κρίνεται επομένως σημαντικό, όπως τόνισε ο κ. Ζαχοκώστας οι τοπικοί φορείς να ασκήσουν τις κατάλληλες πιέσεις έτσι ώστε η ελληνική πολιτεία να προωθήσει  την καλλιέργεια για το καλό των Ελλήνων παραγωγών και γενικότερα της ελληνικής γεωργίας.

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εξήραν την προσπάθεια του συμπολίτη επιστήμονα για την προώθηση της καλλιέργειας της στέβιας και επισήμαναν ότι ο Δήμος Καρδίτσας μέσω του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης θα συμβάλει θετικά και υποστηρικτικά προς αυτή την κατεύθυνση, εκτιμώντας ότι η τεχνογνωσία των καπνοπαραγωγών της περιοχής μας σε συνδυασμό με τις ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της  εναλλακτικής καλλιέργειες που μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικό εισόδημα.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 3040 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.