Δευτέρα, 08 Οκτώβριος 2012 09:31

Τεχνητός ύφαλος για αύξηση ψαριών στον Θερμαϊκό

Τεχνητός ύφαλοςΚατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού των ψαριών στον Θερμαϊκό Κόλπο αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη από την προστασία του παράκτιου πλούτου αναμένονται από τη δημιουργία του τεχνητού υφάλου στη θαλάσσια περιοχή Κίτρους του νομού Πιερίας.

Μετά από χρόνια προεργασίας, η αντιπεριφέρεια ανακοίνωσε την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης για το έργο που θα υλοποιηθεί με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας.

Συγκεκριμένα, ο τεχνητός ύφαλος προτείνεται να εγκατασταθεί στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στα παράλια του Κίτρους, βορειοανατολικά του Ακρωτηρίου Αθερίδα. Η ακτή επηρεάζεται εποχιακά από το κρύο ρεύμα των υδάτινων μαζών που καταλήγουν εκεί από τα μεγάλα ποτάμια του κόλπου Θεσσαλονίκης. Ο ύφαλος, που θα δημιουργηθεί από κυβόλιθους και πυραμίδες, θα αποτελέσει το καινούριο «σπίτι» για τους πληθυσμούς των ψαριών αλλά και το απαραίτητο «καταφύγιο» για την εναπόθεση των αυγών μεγάλου αριθμού θαλάσσιων ειδών. Επιπλέον οφέλη θα είναι η αύξηση της βιοποικιλότητας, η δημιουργία νέων τροφικών πλεγμάτων και η προστασία των αυτοχθόνων ειδών μέσω της δημιουργίας προστατευόμενης ζώνης.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός του έργου για την επιστημονική παρακολούθηση της λειτουργίας του τεχνητού υφάλου για τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασής του.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 4048 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.