Τετάρτη, 26 Σεπτέμβριος 2012 14:39

Ευοίωνες προοπτικές για τη Φέτα διεθνώς

Φέτα«Οι εξαγωγές των τυριών κατά 70% - 76% αφορούν τη Φέτα. Σε 34.000 τόνους περίπου ανήλθε η ποσότητα της εξαγόμενης φέτας το έτος 2011, έναντι 33.000 τόνους περίπου το 2010 (αύξηση 3%). Πρόκειται για εξαγωγές που αφορούν 56 χώρες. Η αξία της εξαγόμενης φέτας το 2011 έφθασε τα 182 εκ € έναντι 178 εκ. € το 2010 (αύξηση 2%) Οι τρείς σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές είναι η Γερμανία (40%), το Ηνωμένο Βασίλειο (14%) και η Ιταλία (12%)», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος στην εισήγησή του κατά την 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας, στην Ελασσόνα.

Ολόκληρη η εισήγηση του κ. Πεβερέτου

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑΣ

Η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί το σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας από κοινωνική, εθνική αλλά και οικονομική άποψη,  άρρηκτα  συνδεδεμένο με την ιστορία και την παράδοση του τόπου.  Οι δύο βασικές κατηγορίες προϊόντων, το αίγειο και πρόβειο κρέας και γάλα έχουν  µεγάλη οικονοµική σηµασία  για τη χώρα μας και αποτελούν τη βασική πηγή εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους.

Στη χώρα μας η παραγωγή του αιγοπρόβειου  γάλακτος,[1]  σημείωνε σημαντική  αύξηση τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τα έτη 2009 (684.000 τόνοι)  και 2010  (704.000 τόνοι). Ωστόσο το 2011, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας των αιγοπροβατοτρόφων να προμηθευτούν τις απαραίτητες  ζωοτροφές, καταγράφεται  μεγάλη  μείωση στην  παραγωγή του  αιγοπρόβειου γάλακτος, κατά 50 χιλιάδες τόνους περίπου   σε σύγκριση με το 2010, γεγονός που επηρέασε και την εγχώρια παραγωγή τυριών και  ιδιαίτερα της Φέτας.

Η  αρνητική αυτή εξέλιξη συνεχίζεται και το 2012, καθώς  από τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουμε από 150 και πλέον τυροκομεία η εισκόμιση του γάλακτος είναι μειωμένη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%,  σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εισκομίσεις του 2011, με τάσεις να αυξηθεί περισσότερο.

«ΦΕΤΑ ΠΟΠ» ΑΓΟΡΑ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

1. ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η φέτα αποτελεί πάντα τη ναυαρχίδα των προϊόντων μας και ένα  από τα ισχυρά πλεονεκτήματα του αγροτικού μας χώρου, μαζί με άλλα προϊόντα ΠΟΠ, προϊόν  ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία και την εθνική οικονομία.

Έπειτα από μεγάλες «μάχες» που έδωσε η χώρα μας στην Ε.Ε., η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 25 Οκτωβρίου 2005 και η δημοσιότητα που έλαβε διεθνώς η υπόθεση της Φέτας, προσέφεραν μια σημαντική ευκαιρία για την ενδυνάμωση του κλάδου και ένα πολύτιμο όπλο για την τόνωση των εξαγωγών.

Τα τελευταία  μάλιστα χρόνια και ιδιαίτερα τα έτη 2009 και 2010  έχει καταγραφεί αύξηση  των παραγόμενων ποσοτήτων Φέτας, γεγονός  ιδιαίτερα σημαντικό  για την ελληνική τυροκομία και τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.

Η σημαντική ωστόσο, μείωση στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 50.000 τόνους το 2011 σε σύγκριση με το 2010 επηρέασε την παραγωγή Φέτας, με αποτέλεσμα  την πτώση των παραγόμενων ποσοτήτων κατά 10% περίπου.

Παραγωγή Φέτας ΠΟΠ[2]

Έτος

Ποσότητα  (τόνοι )

2008

91.734

2009

95.398

2010

102.075

2011

92.200

2. Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Οι εξαγωγές των τυριών κατά 70% - 76%  αφορούν τη Φέτα.  Σε 34.000 τόνους περίπου ανήλθε  η ποσότητα της εξαγόμενης φέτας το έτος 2011, έναντι 33.000  τόνους περίπου το 2010 (αύξηση 3%). Πρόκειται για εξαγωγές που αφορούν 56 χώρες.  Η αξία της  εξαγόμενης φέτας το 2011 έφθασε τα  182 εκ €  έναντι 178 εκ. € το 2010 (αύξηση 2%) Οι τρείς σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές  είναι η Γερμανία (40%), το Ηνωμένο Βασίλειο (14%) και η  Ιταλία (12%).

Σημαντικές αγορές αποτελούν  επίσης η Σουηδία, η Κύπρος, η Αυστρία, οι Η.Π.Α, η Αυστραλία, η  Γαλλία, η Ελβετία, το Βέλγιο και ο Καναδάς.

Καλή χρονιά φαίνεται να εξελίσσεται το 2012 για τις εξαγωγές φέτας, καθώς το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους συνεχίστηκε με ικανοποιητικούς ρυθμούς η ανοδική πορεία των εξαγωγών με  αύξηση του όγκου σε ποσοστό  4,7 % σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου – Ιούνιου  του  2011.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση του όγκου των εξαγωγών τo  πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2011 στην  Ουκρανία (212%), τα  Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα  (190%) τις  Η.Π.Α. (108%), την Ιρλανδία (66%) την Αυστραλία (60%).

3. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ

3.1. ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Παράνομη διακίνηση είτε λευκών τυριών που παράγονται στην Ελλάδα είτε εισαγόμενων προϊόντων με την ονομασία Φέτα ιδιαίτερα σε σημεία μαζικής εστίασης. Ο ΣΕΚ έχει αναδείξει επανειλημμένα το θέμα αυτό  και βρίσκεται σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ με στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων στους προαναφερόμενους  χώρους, ιδιαίτερα την περίοδο που υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.

Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της πολιτικής για το γάλα  σε πανελλαδικό επίπεδο.  Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες Ελληνικές γαλακτοκομικές μονάδες από άποψη οικονομικών μεγεθών και είναι η κορυφαία εξαγωγική εταιρία στο τομέα των τυροκομικών προϊόντων.

Κατά το έτος 2011 η ΔΩΔΩΝΗ επεξεργάστηκε περίπου 70.000 τόνους γάλα. Η αξιοποίηση της πρώτης ύλης γίνεται κατά 60% για παραγωγή Φέτας ενώ εξήχθηκε περίπου το 22% της ετήσιας παραγωγής Φέτας και σκληρών τυριών.

Με την  απόφαση για πώληση  του 67,77% των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ και την  εξαίρεση των ΕΑΣ από το διαγωνισμό δεν κινδυνεύει μόνο η Δωδώνη να περάσει σε ξένους επενδυτές αλλά και η Φέτα, ως ΠΟΠ, αφού ήδη υπάρχει πρόταση από τρίτες χώρες  για την αναγνώριση της Φέτας σε αυτές ως Δωδώνη. Γι' αυτόν τον επιπλέον πολύ σοβαρό λόγο η Δωδώνη πρέπει να περάσει στα χέρια των οργανώσεων της Ηπείρου και των κτηνοτρόφων γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε τα  εθνικά μας συμφέροντα και την αξιοπρέπεια της χώρας.

Ο ρόλος του ΕΛΟΓΑΚ είναι απολύτως καθοριστικός για την εξασφάλιση της ακρίβειας και της αντικειμενικότητας  στον έλεγχο της ποιότητας του γάλακτος, την  πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων, την προστασία του καταναλωτή και του εισοδήματος του κτηνοτρόφου. Με τη συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ, ενός αυτοχρηματοδοτούμενου Οργανισμού, ο οποίος δεν επιβαρύνει κατ' ελάχιστον τον κρατικό προϋπολογισμό, στον  ΕΛΓΟ "Δήμητρα" χάνεται η ανταποδοτικότητα των εισφορών των κτηνοτρόφων και η δυνατότητα του Οργανισμού για στήριξη της κτηνοτροφίας με τα εργαστήρια και το γεωτεχνικό του  προσωπικό. Ο ΣΕΚ θα συνεχίσει  τον αγώνα του  εξαντλώντας όλα τα μέσα που του παρέχει η νομοθεσία, ώστε να επανέλθει ο ΕΛΟΓΑΚ στην υπηρεσία των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών.

3.2. ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

Στην κορυφή της πυραμίδας των τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ  η Φέτα, με  μεγάλη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό τόσο στη διεθνή όσο και στην εσωτερική αγορά  υφίσταται συστηματικά σφετερισμό από επιχειρήσεις τρίτων  χωρών, όπως στην Τουρκία και την Κίνα. Οι ενέργειες αυτές αποτελούν τεράστια απάτη σε βάρος  της χώρας και των Ελλήνων παραγωγών. Ο ΣΕΚ υπήρξε ο μόνος φορέας που αντέδρασε άμεσα  και  έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την αποτελεσματική προστασία της Φέτας, για την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών και της ποιότητας του προϊόντος.

Ενέργειες του ΣΕΚ για την προστασία της Φέτας ΠΟΠ

α) Στην Τουρκία

Η εταιρεία YORSAN GIDA MAMULLERI SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI, μια από τις κορυφαίες  γαλακτοβιομηχανίες της Τουρκίας με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα κατέθεσε αίτηση στον αρμόδιο τουρκικό φορέα (Turkish Patent Institute) προκειμένου να κατοχυρωθεί προϊόν της με το εμπορικό σήμα  (trademark) "Anatolion Feta Cheese". Η αίτηση έγινε αποδεκτή από τον προαναφερόμενο φορέα και η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στις 14/2/2011.

Άμεση ήταν η  αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο οποίος υπέβαλε ένσταση κατά της αίτησης του εμπορικού σήματος "Anatolion Feta Cheese".

Μετά την αναιτιολόγητη  απορριπτική της ένστασης απόφαση του Turkish Patent Institute,  ασκήθηκε από το  ΣΕΚ  προσφυγή κατά της απόφασης αυτής.

β) Στην Κίνα:

Στην Κίνα γίνεται προσπάθεια κινεζικής εταιρείας να κατοχυρώσει την ονομασία «Φέτα» ως εμπορικό σήμα στον αρμόδιο κινεζικό οργανισμό. Υπενθυμίζεται ότι στις  διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας για τη σύναψη Συμφωνίας Προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων και στην προτεινόμενη κοινοτική σύντομη λίστα ονομασιών (short list) έχει συμπεριληφθεί και η ΠΟΠ Φέτα.

Προκειμένου να ασκηθεί προσφυγή εναντίον του συζητηθέντος σήματος ο ΣΕΚ, ζήτησε από την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο να ληφθούν προσφορές εκ μέρους των αρμοδίων δικηγορικών γραφείων.

γ) Στις Ινδίες: Ο ΣΕΚ ανέλαβε ως δικαιούχος της Ονομασίας ΠΟΠ Φέτα  στη  σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ινδίας, για την προστασία των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων, στα πλαίσια των διμερών συμφωνιών που συνάπτει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες.

δ) Στον Καναδά:  Σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, μετά από αίτημά του, στηρίζει την ελληνική πλευρά τροφοδοτώντας την με επιχειρήματα και στοιχεία απαραίτητα για την κατοχύρωση της φέτας στον Καναδά.  Οι ενέργειες αυτές γίνονται στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά για την κατοχύρωση προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην εν λόγω χώρα και τη σύναψη Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου.

4. ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Ευοίωνες είναι οι προοπτικές αφού ο σύγχρονος καταναλωτής αναζητά πλέον προστατευμένα προϊόντα ποιότητας, που διατηρούν τις παραδοσιακές αξίες, την αυθεντικότητα και τη γνησιότητά τους.

Το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από απειλές, προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, γι' αυτό είναι επιβεβλημένο να διαμορφωθεί μία στρατηγική, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που να προωθεί δυναμικά τον κλάδο.

Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος και πράγματα να γίνουν για να διευρύνει η Ελλάδα το μερίδιο που κατέχει στην παγκόσμια αγορά και να το φθάσει εκεί που πραγματικά μπορεί.

Ειδικότερα απαιτείται:

4.1.    Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας:

·        Στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας στην παρούσα πολύ κρίσιμη φάση και ικανοποίηση του κυρίαρχου αιτήματος  που έχουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας σήμερα, την άμεση  χρηματοδότηση για την αγορά ζωοτροφών.  Η πολύ μειωμένη παραγωγή  ζωοτροφών εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ο διπλασιασμός του κόστους αγοράς τους και η έλλειψη ρευστότητας δημιουργούν συνθήκες κατάρρευσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

·           Οργάνωση  των  αιγοπροβατοτρόφων κάτω από την ομπρέλα των  συνεταιρισμών ώστε να απολαμβάνουν στήριξη σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας, μείωση του κόστους παραγωγής, διαπραγματευτικό πλεονέκτημα κ.α.

·        Εκπαίδευση, κατάρτιση και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κτηνοτρόφου με στόχο το επάγγελμα να γίνει  διακριτό και περιζήτητο, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους,  με παροχή  των απαραίτητων  γνώσεων  που συμβάλλουν στη βελτιωμένη διαχείριση των κτηνοτροφικών  εκμεταλλεύσεών.

·        Επιστημονική στήριξη  σε όλο τα φάσμα της κτηνοτροφικής παραγωγής: διατροφή, σταβλισμός,  ζωικό κεφάλαιο, ζωοτεχνικοί χειρισμοί, εμπορία -προώθηση.

·        Ενόψει της νέας ΚΑΠ, η οποία απαιτεί  μόνιμους βοσκότοπους, εκτατικοποίηση και  ευζωία  των  ζώων, για  δημιουργία  ενός  νέου κανόνα  που  θα  ρυθμίζει  τη νομή,  τη  χρήση   και  την  διαχείριση των βοσκοτόπων,  με απόδοση αυτών στους πραγματικούς  κτηνοτρόφους.

4.2.    Για τη Φέτα ΠΟΠ

·        Συνεχής επαγρύπνηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον έγκαιρο εντοπισμό κάθε περίπτωσης  σφετερισμού και την ανάληψη κατά περίπτωση όλων εκείνων των πρωτοβουλιών και ενεργειών για την αποτελεσματική προστασία της.

·        Προώθηση και προστασία της Φέτας,  σε  χώρες στόχους που έχουν έντονο το ομογενειακό στοιχείο (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία) καθώς και  σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Κίνα, η Κορέα, οι Ινδίες, οι Χώρες του Κόλπου. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι αγορές της Δανίας, του Ιράκ και του Ιράν.

·        Συνεργασία με τα Γραφείο ΟΕΥ των πρεσβειών της χώρας για εστιασμένη  έρευνα αγοράς και ανάλυση ευκαιριών και κινδύνων για τα δίκτυα διανομής σε χώρες στόχους.

·        Εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που μας παρέχονται από την Ε.Ε. μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων προώθησης σε τρίτες χώρες.

·        Αναγκαιότητα εντατικών ελέγχων στην αγορά με στόχο την προστασία των καταναλωτών αλλά και των δικαιωμάτων των ελλήνων κτηνοτρόφων από απομιμήσεις λευκών τυριών τύπου φέτας. Η εφαρμογή ανάγλυφου στη φέτα, όπως εφαρμόζεται ήδη από ορισμένες βιομηχανίες και η ηλεκτρονική διαχείριση των εμπλεκομένων φορέων σε πλαίσιο ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται στην ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων θα αποτελέσουν σημαντικά βήματα  για τη εξάλειψη των ελληνοποιήσεων.

·        Ίδρυση  Διεπαγγελματικής Οργάνωσης  Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Ο ΣΕΚ έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες με σκοπό  να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ίδρυσή της.

·        Βελτίωση των υφισταμένων αυτόχθονων φυλών και διαμόρφωση σύγχρονων τύπων ελληνικών φυλών προβάτων και αιγών από τους διασταυρωμένους πληθυσμούς με τη χρήση των ανοικτών γενεαλογικών βιβλίων καθώς και  ανάπτυξη ενός σύγχρονου ρυθμιστικού/νομοθετικού πλαισίου για τους ζωικούς γενετικούς πόρους.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 4109 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.