Σάββατο, 23 Ιούνιος 2012 14:51

Μεγάλο ενδιαφέρον για ροδέλαιο!

Συντάχθηκε απο τον/την Ζγαντζούρης Σπύρος | PDF | Εκτύπωση | E-mail

Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν προϊόντα που έχουν ως βάση τους το τριαντάφυλλο Κοζάνης και συγκεκριμένα το ροδέλαιο, το ροδόνερο και το ομώνυμο γλυκό του κουταλιού.Στα εν λόγω σκευάσματα έχει σημειωθεί αύξηση στην πώλησή τους τόσο στην εγχώρια αγορά αλλά και εκτός Ελλάδας.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει η Γαλλία και η Κύπρος, γεγονός που ενθαρρύνει την ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή αυτών των προϊόντων. Καλλυντικά και αιθέρια έλαια έχουν ιδιαίτερη ζήτηση και ως εκ τούτου δημιουργούνται προοπτικές για την προώθησή τους.

Οι πρώτες καλλιέργειες έγιναν το 2005, ενώ η πρώτη απόσταξη το 2009 μιας και χρειάζονται τέσσερα χρόνια για την παραγωγή. Το 2009, λοιπόν, ιδρύθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης.

«Οι 35 παραγωγοί μας είναι από το Βόιο της Κοζάνης, αλλά και από την Καστοριά. Η εποχή της συγκομιδής των τριαντάφυλλων είναι από μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου, που είναι η περίοδος της ανθοφορίας τους. Οι παραγωγοί τα συλλέγουν από τις 6:30 το πρωί έως τις 9:30, έτσι ώστε να μην χάσουν καθόλου από το λάδι τους από την έκθεση τους στον ήλιο» αναφέρει η κυρία Κατερίνα Δαδαμόγια, υπάλληλος στο Συνεταιρισμό.

Η φετινή σοδειά ξεπέρασε τους 6,5 τόνους τριαντάφυλλα. Από αυτά παρήχθησαν μισό λίτρο ροδέλαιο διπλής απόσταξης, 0,4 λίτρα πρωτόλαδο, 1600 λίτρα ροδόνερο διπλής απόσταξης και γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο, το οποίο παρασκευάζεται σε ένα μικρό εργαστήριο και σε συνεργασία με το συνεταιρισμό. Το ίδιο ισχύει και για τις καραμέλες από ροδόνερο.

«Το ροδέλαιο μας το ζητάνε από τη Γαλλία προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για την παρασκευή καλλυντικών. Φέτος για πρώτη φορά θα επιχειρήσουμε να αποστάξουμε λεβάντα και φασκόμηλο και έτσι θα διευρύνουμε τη γκάμα των αιθέριων ελαίων. Τώρα μάλιστα μελετάμε και μια φόρμουλα για την παρασκευή καλλυντικών υψηλής ποιότητας με την συνεργασία της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών. Τα προϊόντα αναμένεται να είναι έτοιμα μετά το Φεβρουάριο του 2013» προσθέτει η κυρία Δαδαμόγια.

Ένα από τους βασικούς στόχους του Συνεταιρισμού είναι η αύξηση της παραγωγής με νέες φυτεύσεις ροδώνων.

Επίσης, η οργάνωση ενός σύγχρονου εργαστηρίου και συσκευαστηρίου για την παραγωγή και συσκευασία και άλλων προϊόντων με βάση το ροδέλαιο και το ροδόνερο.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και παραγγελίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.kozaniroses.gr ή να καλέσετε στο τηλέφωνο 6980337157.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Διαβάστηκε 4986 φορές

Προσθήκη σχολίου

Τα πεδία με (*) συμπληρώνονται υποχρεωτικά.
Για να μπορείτε, όχι μόνο να σχολιάζετε, αλλά και να αναρτάτε δικά σας άρθρα ως "Αγροτικά Νέα" στο agro-bazaar.gr, κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε/εγγραφείτε ως χρήστης.

Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.
Διαφημίσεις και αγγελίες αγροτών, εμπόρων, παραγωγών για προϊόντα και υπηρεσίες.